Thursday, December 11, 2008

Baca

Nota - Hari ini saya cuti.

Sudah beberapa hari saya sakit mata. Ketika mengadap komputer ataupun membaca terutamanya di waktu malam, mata saya menjadi perit, penat, gatal dan susah dibuka. Saya terpaksa menutup mata untuk seketika untuk merehatkannya. Gara-gara kesakitan tersebut cuma beberapa muka buku sahaja sempat dibaca semalamam. Akhirnya terpaksa tidur awal.
Mungkinkah ini akibat terlalu banyak membaca. Ketika membaca buku atau membaca di internet mata saya cepat penat. Tetapi semasa membaca Al-Quran simptom ini tidak terjadi. Benarlah kata guru saya " Al-Quran itu ubat dan penawar. Bacalah Al-Quran setiap hari". " Rumah yang penghuninya selalu membaca Al-Quran akan didatangi malaikat rahmat. Bila malaikat rahmat berkunjung dan menjaga rumah kita, rumah kita akan selamat, malah seluruh penghuninya juga selamat. Jiran-jiran juga tumpang rahmat ini" pesan guru saya lagi.
Saya mendapat berita yang guru saya baru dimasukkan ke wad kerana sakit prostat. InsyaAllah hujung minggu ini saya akan menziarahi beliau. Saya doakan beliau sembuh dan sentiasa dirahmati Allah.
Pertanyaan kepada diri sendiri. Sudahkan membaca Al-Quran hari ini?

No comments:

Related Posts with Thumbnails