Wednesday, June 17, 2009

Who Stole My Mojo?



Mojo!? Mojo tu apa?

People without Mojo see lemon as lemon.
People with Mojo see lemon as lemonade.
Sarah said " I see lemon and I see Lemonade Bluberry Cheese Cake". Wow! tha's must be super Mojo.

Kalau di Terengganu Mojo adalah bualan harian masyarakat di sana. Mereka memberi Mojo yang tinggi. Mereka berbual mengenainya setiap masa. Contohnya apabila berlaku sesuatu musibah seperti kemalangan. Mereka akan berkata " Mojo patah ibu jari kaki sahaja, tak patah kaki". Apabila orang yang ditimpa musibah itu patah kaki, mereka akan berkata "Mojo patah sebelah kaki sahaja, sebelah laki ok". Begitulah seterusnya. Mojo di Terengganu bolehlah dirujuk sebagai bersyukur atau redha atas apa yang berlaku.

What is Mojo?

Mojo boleh didefinisikan sebagai magic, charm. or your energy, vitality, zest, drive, spirit, passion, oomph, power, get up and go, vigour and festiness.

Nobody stole my Mojo.

5 comments:

cikgu mas said...

salam en mie

apa khabar.doa saya dah bertambah elok kaki tu,...susah gak saya nk saya faham about mojo ni..oh rupanyer..mujur,lucky,syukurlah n kalau org negeri saya kata nasib baik..tapi saya suka guna perkataan"Alhamdulillah,saya tak apa2 masa jatuh baru ni!!!.

cik mie apa lah sangat nk mintak maaf bagai..kalau saya pun tengok orang tergolek,sebelum pape saya gelak dulu,saya lagi cepat gelakkan orang..pas tu saya menyesal..ni dlm proses nk berubah ni..agar ari mendatang kita jadi lebih baik dr dahulu.insyaallah

Azemi Ali said...

Salam cikgu Mas,

Amin Terima kasih atas doa cikgu.

Saya minta maaf takut kena sumpah dengan presiden GPK tu..hehe

Petang ni saya ada appointment dengan doktor pakar tulang (Orthopaedic Surgeon).

PINATBATE said...

Semuga cepat sembuh!

Azemi Ali said...

Salam

Terima kasih cikgu Pinat.
Cikgu kenal tak bekas imam 2 Masjid Man Baeil Uloom, Haji Ramlan? Saya pergi umrah bersama beliau tahun lepas.

Anonymous said...

sesape yang kaki wayang, kalau terdengar mojo mesti teringat Austin Power.

Related Posts with Thumbnails